Børnefattigdom er en alvorlig og kompleks udfordring, der trækker dybe spor i børns liv og fremtid. Børn, der vokser op i fattigdom, har sværere ved at deltage i børne- og ungdomslivet på lige fod med deres klassekammerater og venner, og det har stor betydning for børnenes trivsel i hverdagen.

Børn, der vokser op i fattigdom, ved godt, at de er fattigere end andre, og lægger derfor ofte bånd på sig selv. Ifølge Egmont Rapporten 2021 betyder det, at mange børn ikke har lyst til at ønske sig fødselsdagsgaver, eller at de bliver kede af det og ikke rigtig kan glæde sig, når de får gaver af deres forældre, fordi de ved, at familien kæmper med at få hverdagsøkonomien til at hænge sammen.

Det hører vi også fra forældrene. Mange beskriver, at de ikke har råd til at holde fødselsdage for deres børn eller til at købe gaver til højtider. Forældrene fortæller også, at det påvirker hele familien og særligt børnene, når økonomien ikke rækker til at kunne give børnene det samme, som deres venner i børnehaven eller i skolen har.

Derfor er vi i Fonden for Socialt Ansvar glade for, at vi gennem Egmont Fondens initiativ ’En Håndsrækning’ kan yde økonomisk støtte til børn fra sårbare familier i udsatte boligområder. En Håndsrækning er afgørende for at gøre hverdagen nemmere i familierne. Siden 2018 har vi gennem vores indsatser, ’Baba’ og ’Bydelsmødre’, uddelt økonomisk støtte til børn i udsatte boligområder. I år er støtten gået til over 2.000 børn, men behovet er endnu større.

Udgifter til skoleting fylder meget

Ansøgningerne til En Håndsrækning vidner om, at familierne har svært ved at få råd til helt basale udgifter som bolig, mad og medicin. Støtten fra En Håndsrækning gør derfor en kæmpe forskel i hverdagsbudgetterne – for eksempel op til skolestart, hvor der er mange ekstra udgifter i familierne, når børnene starter i 0. klasse, men også i de ældre klassetrin og ved overgangen til ungdomsuddannelse, hvor en computer er nødvendig for at kunne lave opgaver, afleveringer og eksaminer.

I familiernes ansøgninger om støtte er det særligt fem kategorier, der går igen: Computere til børnenes skolegang, idrætstøj, skoletasker, ting til skolestart samt tøj som vinterjakker og sko. Mange familier søger også om støtte til cykler, så børnene selv kan komme til og fra skole og fritidsaktiviteter uden at skulle købe billetter til offentlig transport.

Den økonomiske støtte bidrager derfor i høj grad til at understøtte børnenes læring og trivsel i skolen. I mange familier er En Håndsrækning årsagen til, at familien får råd til at anskaffe sig en computer, så børnene ikke er nødsaget til at gå på biblioteket eller blive på skolen for at få adgang til en computer.

Derudover bidrager støtten til at forbedre familiernes livskvalitet og mindske følelsen af at være udenfor, som kan opstå, når børnene ikke har mulighed for at gå til fritidsaktiviteter, fordi de mangler sportstøj eller når de ikke kan være med i online fællesskaber, fordi de mangler en computer.

Børn i fattigdom uddanner sig mindre

Egmont Rapporten 2021 beskriver den alvorlige betydning, som økonomisk fattigdom har på børns udvikling og trivsel. Børn, der vokser op i fattigdom, har markant dårligere chancer for at gennemføre en ungdomsuddannelse, og de oplever ofte at stå uden for sociale fællesskaber i skolen og fritiden. For eksempel har børn født ind i fattigdom 12-14 procentpoint lavere sandsynlighed for at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse sammenlignet med jævnaldrende, der ikke lever i fattigdom.

Derfor er En Håndsrækning et vigtigt initiativ. Støtten går direkte til familierne, og gennem vores indsatser i de udsatte boligområder er vores frivillige med til at sikre, at støtten når de børn, der har allerstørst behov for den, så endnu flere børn kan deltage i børne- og ungdomslivet på lige fod med andre.