5.000 frivillige.
Så mange er frivillige i indsatser som bl.a. Natteravnene, Unge Ravne, Bydelsmødre, Baba, Læsehunde, 2 Timer om Ugen, SMART Recovery og Forældrenes Børneklub.
Det gør Fonden for Socialt Ansvar til en af Danmarks 10 største frivilligorganisationer målt på antal frivillige.
Vi er virkelig stolte over at være en platform, hvor så mange engagerede mennesker bruger deres tid og overskud på at hjælpe og være noget for andre, der har brug for det.
En mærkbar forskel for den enkelte
Titusindvis af familier, børn og unge får støtte og hjælp hvert år fra vores frivillige – faktisk helt op til 45.000. Men hvad betyder det tal egentlig? Det får du her nogle eksempler på.
I 2023 hjalp Natteravnene 30.000 unge. Og nogle gange er hjælpen livreddende. Et nyligt eksempel er, da Natteravnene i Aalborg fandt en bevidstløs ung kvinde, fik tilkaldt en ambulance og dermed var med til at redde hendes liv.
I Læsehunde modtager ca. 1.000 børn med læsevanskeligheder hvert år hjælp fra vores 175 læseteams. F.eks. da Milana på ni år fik vendt læsning fra en sur pligt til en positiv oplevelse og gik fra at læse bøger med lixtal 8 til 21 efter sit forløb med hunden Liva.
I Nordvest-kvarteret i København giver Forældrenes Børneklub, der er drevet af 25 frivillige, forældre et netværk gennem aktiviteter for hele familien. Med 40 aktiviteter årligt, der samler op til 200 deltagere per gang, skaber de fællesskaber, hvor familier kan danne netværk med andre i deres lokalområde. Det skaber trivsel for både forældre og børn.
Og Baba og Bydelsmødre har i 2023 gennemført 39.000 peer-to-peer-samtaler, hvilket ikke kun har hjulpet mennesker fra boligsociale områder, men også styrket de frivillige selv. For eksempel har uddannede Bydelsmødre fem gang større sandsynlighed for at tage en uddannelse end andre kvinder fra samme demografiske gruppe. Og syv ud af ti Baba-frivillige oplever sig mere som en del af det danske samfund, efter de blev en del af indsatsen.
Og der er mange flere fantastiske eksempler.
Stærke lokalsamfund og fællesskaber
Men det frivillige arbejder rækker ud over den enkelte, der modtager hjælp.
For når mennesker får den nødvendige støtte og opmærksomhed fra andre, så får de bedre livskvalitet, og de får flere ressourcer. Det gør, at de engagerer sig mere i lokalsamfundet og er med til at styrke det lokale fællesskab.
Det har bl.a. positiv effekt på den enkeltes trivsel, fællesskabet og også på at mindske utrygheden og sænke kriminaliteten, når sammenhængskraften er stærk i lokalsamfundet – især når positive alternativer og gode forældre-rollemodeller er til stede.
Det er noget af det, vi lægger særlig vægt på i vores indsatser. Mennesker, der har behov, skal have hjælp og støtte, men skal også inspireres til selv at blive aktive og hjælpe andre i deres nabolag. På den måde bliver de opmærksomme på, at de selv har ressourcer, der kan støtte andre.
Det er sådan, det er med frivillighed. Det skaber ringe i vandet i lokalsamfundet.
Tusind tak til jer, der er frivillige!