Med en treårig bevilling fra Oak Foundation Denmark vil NEFOS (Netværket for Selvmordsramte) udvide indsatsen med særligt fokus på akut intervention i de første måneder efter et selvmord, hvor mange efterladte efterspørger støtte og vejledning i den helt umiddelbare krise.

Det er ubeskriveligt smertefuldt at miste en person til selvmord. Følelsen af chok, sorg og magtesløshed kan være overvældende. Sorgen efter et selvmord er tung, og kan ofte være svær at forstå og bearbejde, og for mange, desværre også præget af skyld og følelser af skam.

NEFOS har siden sin grundlæggelse i 2005 hjulpet efterladte efter selvmord gennem individuelle samtaler og gruppeforløb med frivillige rådgivere uddannet af NEFOS. Derudover arbejder NEFOS for at skabe opmærksomhed om de efterladtes vilkår samt behovet for hjælp og støtte i den akutte krisesituation og i sorgbearbejdningen.

Vi har allerede et godt rådgivningstilbud til efterladte, men vi vil gerne kunne hjælpe tidligere for at afhjælpe, at krisen efter selvmordet får uoverstigelige konsekvenser for de efterladte, som bliver svære at løse, hvis hjælpen først kommer senere i deres sorg- og kriseforløb,” siger Pernille Drost, chef for NEFOS og tilføjer: “Støtten fra Oak Foundation Denmark gør, at vi netop kan realisere den ambition ved at udvide og professionalisere vores rådgivning, så ingen efterladt står alene i krisen.”

Gennem styrket telefonisk rådgivning og en udvidet uddannelse af frivillige rådgivere vil NEFOS’ landsdækkende rådgivning styrkes for i endnu højere grad kunne støtte de efterladte i akutfasen efter et selvmord. Bevillingen vil desuden også bidrage til øget brobygning mellem offentlige og private tilbud til efterladte efter selvmord samt hjælpe de efterladte til at navigere i, hvor de kan finde hjælp og støtte på kort og lang sigt.

Bevillingen fra Oak Foundation Denmark bygger oven på tidligere vellykkede samarbejder og vil sikre, at NEFOS’ indsats kan vokse og imødekomme behovet for både individuelle samtaler og gruppesamtaler i hele Danmark. Projektet sigter mod at opbygge en robust og vedvarende rådgivningsstruktur, der både styrker de frivilliges kompetencer og sikrer, at efterladte får hurtig adgang til kvalificeret støtte.

”Vi er glade for at støtte NEFOS i deres vigtige arbejde, og for at de nu kan uddanne flere frivillige og skabe ny viden om efterladtes behov i den akutte fase. Den rette professionelle rådgivningsstruktur er vigtig for at kunne hjælpe de efterladte, så de ikke står alene i akutfasen, når krisen rammer, og derfor er vi glade for at kunne støtte NEFOS i at opkvalificere de frivillige og udvide organisationens rådgivning,” siger Esther Nørregård-Nielsen, direktør i Oak Foundation Denmark om bevillingen til NEFOS.