Ved at samle mindre indsatser på én fælles platform ønsker Fonden for Socialt Ansvar at bidrage til at løse en udbredt udfordring om ressourceknaphed i den frivillige sociale sektor.
Netværket for selvmordsramte (NEFOS), Brug Folkeskolen og Smart Recovery og har allerede i en årrække hjulpet nogle af samfundets mest udsatte og sårbare. Men de har brug for et mere bæredygtigt organisatorisk fundament for at kunne udvikle og opskalere deres arbejde. Derfor har de valgt at blive en del af Fonden for Socialt Ansvar.
”Manglende ressourcer til administrative opgaver er en udbredt udfordring i den frivillige sociale sektor. Særligt små organisationer, der ofte er højt specialiserede, har svært ved at få enderne til at mødes, og vi oplever derfor også en stor interesse for at blive en del af en fælles platform, hvor de får hjælp til alt fra administration til strategi og skalering. Inden for de seneste to-tre år har vi optaget syv mindre indsatser, hvor vi hjælper til, at medarbejderne sættes fri, så de kan fokusere på det sociale arbejde og de mennesker, der har brug for deres hjælp,” siger Thit Aaris-Høeg, adm. direktør for Fonden for Socialt Ansvar.
NEFOS yder støtte og rådgivning til alle, der er eller har været tæt på en person, som har udført en selvmordshandling, mens Brug Folkeskolen arbejder for at modvirke og mindske etnisk og social opdeling i københavnske folkeskoler. Smart Recovery hjælper mennesker med at komme ud af afhængighed.
Kravene til sociale indsatser er store
Det er netop udfordringerne med administrative krav, fundraising og ønsket om at opskalere og professionalisere arbejdet, der er grunden til, at indsatserne har søgt at blive optaget i Fonden for Socialt Ansvar.
”Netværket for selvmordsramte er organisationen med den store indsats og den lille organisation. Vi er en indsats, der er afhængig af en høj faglighed og engagerede frivillige, der hjælper personer i livskrise hver eneste dag. Derfor har vi et ønske om at konsolidere og yderligere professionalisere vores indsats, så vi kan hjælpe så mange som muligt i hele landet. Derfor har vi valgt at blive en del af Fonden for Socialt Ansvar, så vi samler ressourcerne og kompetencerne i forhold til administration, fundraising og kommunikation, og dermed få mere overskud til den faglige udvikling og brugerne,” siger Pernille Drost, der er chef for NEFOS.
En udfordring primært at være drevet af frivillige
Smart Recovery har oveni haft den løbende udfordring at skulle få arbejdet til at hænge sammen kun med frivillige kræfter.
”Smart Recovery har arbejdet i Danmark i 10 år, og vi har de fleste år primært været drevet af frivillige kræfter. Men det er svært at få en indsats til at hænge sammen, når man kun kan være aktiv i fritiden, når man hele tiden skal finde nye folk, fordi der er stor udskiftning af frivillige, og når der oveni er administration, økonomi, fundraising og kommunikation, vi skal håndtere. Det er nødvendigt at være en del af et sekretariat, der kan stå for IT, regnskaber, fondsansøgninger og annoncering, og derfor har vi valgt at blive en del af Fonden for Socialt Ansvar. Vi håber, at det vil betyde, at arbejdet kan blive bredt ud til flere mennesker, der har brug for vores hjælp,” siger Bendt Skjold Hansen, psykolog, misbrugsekspert og nu tidligere formand for Smart Recovery Danmark.
En styrket indsats for børns trivsel og læring
Med optagelsen af Brug Folkeskolen styrker Fonden for Socialt Ansvar sit fokus på at styrke børns trivsel og læring. I forvejen driver fonden bl.a. også indsatserne 2 Timer om Ugen, Baba og Bydelsmødre.
Nynne Parvang, nu tidligere forkvinde Brug Folkeskolen, siger om baggrunden for at blive del af Fonden for Socialt Ansvars platform:
”I 20 år har Brug Folkeskolen været forældrenes stemme fra de skoler i København, som løfter en særligt stor opgave, når det kommer til at lykkes med en blandet elevsammensætning. Vi er derfor så glade og stolte over, at vores lille forening tager et stort skridt og bliver en del af Fonden for Socialt Ansvar. Det åbner op for så mange spændende muligheder og nye samarbejder. Vi synes stadig, at arbejdet for den blandede folkeskole er verdens bedste sag, og vi ønsker Brug Folkeskolen held og lykke i Fonden for Socialt Ansvar.”
Syv indsatser optaget siden 2021
Med de tre nye indsatser er i alt syv indsatser blevet optaget på Fonden for Socialt Ansvars platform siden 2021. De syv indsatser er:
- NEFOS (optaget i 2023)
- Brug Folkeskolen (optaget i 2023)
- Smart Recovery (optaget i 2023)
- Come Together (optaget i 2022)
- Læsehunde (optaget i 2022)
- Forældrenes Børneklub (optaget i 2022)
- 2 Timer om Ugen (optaget i 2021)
Fonden for Socialt Ansvar driver derudover indsatserne Natteravnene, Bydelsmødre, Baba, Positive Læringsmiljøer i Familien, Etniske Minoritetsældre, Mind the Democracy, En Håndsrækning og Unge Ravne.