Vi kan snart se tilbage på et 2024, hvor vores frivillige og medarbejdere har leveret et fantastisk stykke arbejde til gavn for mennesker i sårbare og udsatte positioner.
Et velfungerende velfærdssamfund består af en række aktører, der hver især har en vigtig rolle. Kommuner, regioner, det private erhvervsliv og civilsamfundet er fælles om at gribe dem, der af den ene eller anden årsag har brug for en ekstra hånd.
Det frivillige sociale arbejde spiller en særlig rolle. Bl.a. fordi de frivillige organisationer kan nå ud til og hjælpe dem, som er svære for andre at nå, og fordi det er et anderledes og myndighedsfrit møde.
I Fonden for Socialt Ansvar kan vi bl.a. se tilbage på et år, hvor der er kommet omkring 700 nye frivillige til.
Det vil sige, at 5.700 ildsjæle nu er engageret frivilligt i en af vores 16 indsatser. Det gør os til en af Danmarks største organisationer, der arbejder med frivilligt socialt arbejde, hvis man måler på antallet af faste frivillige.
Og det er rigtig mange, de frivillige har gjort en forskel for. Det er faktisk hele 45.000 mennesker, som i 2024 har fået hjælp eller støtte.
Det gør os enormt stolte, at så mange ser en værdi i at være frivillige i vores indsatser – og at deres store indsats gør en forskel for så mange.
Lad os kigge lidt nærmere på, hvad der er sket i nogle af vores indsatser.
Nedslag i indsatserne
Frivillige i Natteravnene har i 26 år skabt tryghed i nattelivet. Når andre slår benene op med fredagsslikket, tænder for Vild med Dans og går i seng, trækker frivillige natteravne i de gule jakker og går ud i natten for at passe på vores ungdom – hver weekend. Natteravnene er i dag 3.500 frivillige fordelt over vores 132 lokalforeninger i stort set alle kommuner samt i Grønland og på Færøerne.
Sammen med bl.a. kommuner og helhedsplaner hjælper 1.000 frivillige bydelsmødre med at integrere minoritetsetniske kvinder i udsatte boligområder i 39 kommuner. Bydelsmødrene har i år haft titusindvis af peer-to-peer-samtaler, hvoraf 22 % af de samtaler har handlet om negativ social kontrol. Det er op mod 11.000 samtaler, der italesætter og skaber bevidsthed om, hvordan negativ social kontrol, som i mange tilfælde kan have karakter af psykisk vold, kan modvirkes.
Noget af det, der også har betydet noget i løbet af året, er, at der er stor løbende interesse for vores indsatser blandt politikere, myndigheder og samarbejdspartnere, der har besøgt os og spurgt nysgerrigt ind. Statsminister Mette Frederiksen besøgte eksempelvis Unge Ravne tidligere på året, da de frivillige deltog i Copenhagen Pride.
Og af andre resultater fra året er det værd at fremhæve, at:
- 2 Timer om Ugen, der støtter flersprogede børn i at få styrket deres danske sprog, er startet op i Horsens og er nu til stede i fire kommuner
- Baba har udvidet til yderligere to kommuner og er nu aktive i 11 kommuner, som er to mere end i 2023, og de frivillige har i år holdt 1.000 flere peer-to-peer-samtaler end sidste år
- SMART Recovery, som hjælper mennesker med misbrug og vanedannende adfærd, er skaleret til tre nye byer og er nu fysisk til stede i ni byer samt tre onlinegruppemøder, hvor deltagerne kan deltage, uanset hvor de bor i landet
- Der er certificeret omkring 70 nye frivillige læseteams i Læsehunde, der hjælper børn med at finde læseglæde og øge deres læseevner i hele 68 kommuner
- Vi har startet en ny indsats, der skal klæde kommende fædre godt på til den livsomvæltende begivenhed, det er at blive far. Den har vi kaldt Far er vigtig.
Kort fortalt har det været endnu et fantastisk år, og vi glæder os at starte det næste.
Tak til alle vores frivillige og medarbejdere. Tak til fondene, virksomhederne og myndighederne, der støtter vores arbejde og muliggør, at vi kan gøre en vigtig forskel for flere end 45.000 mennesker, som har brug for støtte og hjælp.
Vi ses i 2025.