”Da jeg trak i den gule natteravnsjakke i Næstveds natteliv, oplevede jeg, hvordan de unge henvender sig til Natteravnene med tillid og smil. Det gjorde indtryk at mærke på første hånd, at deres tilstedeværelse skaber tryghed hos de unge i nattelivet,” fortæller ligestillingsminister Magnus Heunicke efter turen.
Natteravnene er kendt for deres nærvær og evne til at være der, hvor de unge er. De griber ikke ind, men skaber tryghed bare ved at være synlige og klar til at hjælpe, hvis nogen har brug for det. Det gør en stor forskel, oplevede Magnus Heunicke:
”Det er tydeligt, at Natteravnene har en helt særlig og vigtig rolle i nattelivet. Det er voksne mennesker, der helt frivilligt tager ansvar for trygheden i deres lokalmiljø. Det har de unge stor respekt for, og det giver en helt særlig tillid og tryghed, man som myndighed ikke har samme mulighed for at skabe. Derfor skal vi sætte pris på frivilligheden, og at så mange har lyst til at trække i den gule jakke i nattelivet.”
Tryghed var netop et af de store temaer, da ministeren gik med Natteravnene. Undersøgelser viser, at især kvinder føler sig utrygge i nattelivet. Derfor er det vigtigt, at der er nogen til stede, der kan skabe en følelse af sikkerhed. Her kan Natteravnene med deres rolige og venlige tilstedeværelse være en vigtig brik.
”Alt for mange unge, særligt unge kvinder, er utrygge, når de færdes ude om aftenen. Sådan skal det ikke være. Her gør det en stor forskel, når der er voksne til stede og steder at søge hjælp. Der har Natteravnene en værdifuld rolle i samspil med politiet, sundhedsvæsenet og andre aktører i nattelivet,” siger Heunicke.
Oplevelsen i Næstved gjorde stort indtryk på ministeren, der også fremhævede, hvor vigtigt det er med frivillige, der tager ansvar for at gøre nattelivet til et tryggere sted.
Administrerende direktør for Fonden for Socialt Ansvar, Thit Aaris-Høeg, er glad for, at ministeren havde mulighed for at komme ud og opleve nattelivet fra Natteravnenes perspektiv.
“Vi er glade for at kunne give ministeren en tur i den gule jakke, så han kan få et indblik i nattelivet på de unges præmisser. Den særlige tillid og dialog, som Natteravnene har med de unge, er helt speciel og skal opleves. Vandringen gav også anledning til gode samtaler omkring de særlige udfordringer, som unge kvinder står overfor i nattelivet. Det var tydeligt, at både ministeren og Natteravnene er meget optagede af, hvordan vi skaber et natteliv, som er trygt for alle unge,” fortæller Thit Aaris-Høeg.
Ligestillingsministeriet og Natteravnene er allerede nu i dialog om et samarbejde, som skal gøre nattelivet tryggere for unge kvinder. Projektet løber i 3 år og skal starte i 2026.