Vi har netop udgivet ny rapport, der viser flotte resultater i vores indsats SMART Recovery. Mød en af de frivillige, der sætter ord på sit frivillige arbejde, hvor han hjælper andre med at blive fri fra misbrug og andre uhensigtsmæssige vaner.

Afhængighed, misbrug og skadelig vanedannende adfærd kan mildest talt være altødelæggende. Både for den enkelte og for de pårørende.

“Det handler om liv og død for mange. Misbrug kan ødelægge ikke bare ens eget liv, men også familien, omgivelserne og arbejdspladsen,” siger Tim Lønberg, der er frivillig facilitator i SMART Recovery.

Tim Lønberg faciliterer tre ugentlige selvhjælpsgrupper i vores indsats SMART Recovery, der støtter mennesker i at opnå uafhængighed fra alle former for afhængighed og uhensigtsmæssige vaner.

Gennem sin frivillige indsats mødes han hver uge med omkring 60 mennesker og er for dem en vigtig støtteperson i deres proces med at slippe fri fra deres misbrug og vanedannende adfærd.

Når nogen fortæller, at de er startet på en uddannelse, eller at de har fået lov til at passe deres barnebarn – det er livsændrende, og det spreder sig som ringe i vandet.
Tim Lønberg, frivillig facilitator i SMART Recovery.
Store positive forandringer

Der er god grund til at deltage i en SMART Recovery-gruppe, hvis man ønsker forandring i sit liv.

97 % af deltagerne oplever nemlig ingen eller ganske få tilbagefald, mens de deltager i en gruppe i SMART Recovery, og 91 % oplever, at SMART Recovery fastholder deres motivation til at leve uden afhængighed.

Samtidig oplever 83 %, at deres deltagelse i SMART Recovery støtter dem i at leve et mere velbalanceret liv.

“Vi lærer at håndtere vores tanker og følelser på en mere rationel måde, så vi kan bryde afhængighedsadfærd. Mange deltagere lærer at finde en balance i deres liv – mellem familie, job, helbred og psyke – og det har en kæmpe positiv effekt,” siger Tim Lønberg.

Og det har positiv indvirkning på både livsglæde og trivsel. Nye deltagere har en gennemsnitlig trivselsscore på 60 på WHO-5-skalaen, mens langtidsdeltagere når op på 80 – altså en stigning på 32 %.

”Jeg vokser som menneske, når jeg ser den kæmpestore positive forandring hos deltagerne. Når nogen fortæller, at de er startet på en uddannelse, eller at de har fået lov til at passe deres barnebarn – det er livsændrende, og det spreder sig som ringe i vandet. Når et menneske får det bedre, smitter det af på deres familie og omgivelser. De smiler, er mere positive, og den energi breder sig videre ud i samfundet.” fortæller Tim.

Man arbejder aktivt med sine egne løsninger

Metoderne i SMART Recovery bygger bl.a. på metakognitiv adfærdsterapi, som handler om at forstå og ændre sine negative tankemønstre og adfærd.

“I SMART Recovery handler det ikke om at fortælle folk, hvad de skal gøre. Deltagerne skal selv finde svarene. Når de selv sætter ord på deres udfordringer og løsninger, så er det deres egen rejse, og det er det, der skaber den største forandring,” forklarer Tim Lønberg.

I grupperne anskues man nemlig ikke som offer for sin afhængighed. Man skal som deltager have erkendt, at man har en skadelig adfærd, man ønsker at ændre. Og den forandring sker gennem arbejde med sig selv og støtte fra de øvrige deltagere.

Når jeg hører, hvordan deltagerne spejler sig i hinanden, og hvordan de støtter hinanden, så bliver jeg bekræftet i, hvor vigtig frivillighed er.
Tim Lønberg, frivillig facilitator i SMART Recovery.
Et vigtigt fællesskab med ligesindede

Netop spejlingen blandt deltagerne og fællesskabet med ligesindede er vigtig. 86,5 % deltagere i SMART Recovery er nemlig enige i, at de oplever, at støtten fra gruppen hjælper dem med at leve et liv uden afhængighed.

Og Tim kender godt til gruppedeltagernes udfordringer. Han har nemlig selv tidligere været i alkoholbehandling.

”Jeg har brugt rigtig meget af mit liv på mit eget afhængighedsproblem. Så jeg ved simpelthen, hvilket helvede det er at være afhængig, og hvordan ens tanker om fremtiden stopper,” forklarer Tim.

Det samme gør sig gældende for mange andre af facilitatorerne i SMART Recovery. For godt 57 % af dem har tidligere haft en afhængighed, som de i dag er blevet fri fra. Derved er SMART Recovery-indsatsen i mange tilfælde en peer-to-peer-indsats.

”At facilitere og støtte andre i SMART Recovery har også hjulpet mig videre i min egen rejse med at leve et liv uden alkohol. Vi spejler os hinanden, selvom vi er vildt forskellige som mennesker, for vi kender hinandens problemstillinger med følelser, frustrationer og ensomhed, som kan trigge ens afhængighedsadfærdsproblem,” siger Tim Lønberg.

Frivillighed er vigtigt

I dag drømmer Tim om at gøre arbejdet med at hjælpe folk fri fra afhængighed til en levevej. Men hans store frivillige engagement bringer ham stor stolthed, og det vil han fortsætte med.

”At være frivillig er blevet en stor gave for mig personligt, og jeg tror, at det er dét, der er meningen med livet – at tage ansvar af egen frie vilje og lyst, frivilligt ansvar for sig selv og sine omgivelser, og så samtidig kunne være en værdi for andre mennesker. Hvis man ofrer noget af sin tid, bliver man værdsat af andre mennesker, og man opdager hurtigt, at man får ti gange mere igen, end man giver,” siger Tim og afslutter:

“Frivillighed er i øvrigt også den bedste vej ud af et misbrug, fordi man ikke gør det under tvang. Når jeg hører, hvordan deltagerne spejler sig i hinanden, og hvordan de støtter hinanden, så bliver jeg bekræftet i, hvor vigtig frivillighed er.”