Bydelsmor-indsatsen lokalt bliver typisk sat i gang af en kommune eller en boligsocial indsats i samarbejde med Bydelsmødrenes landssekretariat. Bydelsmødres landssekretariat stiller en ”franchise-lignende” pakke til rådighed for interesserede, som ønsker Bydelsmødre i deres by eller bydel. Formålet er at gøre det nemt at starte nye bydelsmor-grupper op og at udvikle og forankre dem.
Pakken består af en grunduddannelse, som strækker sig over cirka fire måneder, hvor de kommende Bydelsmødre får viden om forskellige temaer, som vedrører familieliv, kvindeliv og samfundsliv, principper for frivilligt arbejde og konkrete metoder, der klæder dem på til at støtte andre kvinder til at blive en del af samfundet.
På Bydelsmødrenes grunduddannelse bliver Bydelsmødre øvet i at støtte andre kvinder, så de får den viden, de har brug for til at kunne hjælpe sig selv videre. Bydelsmødrene gør primært brug af tre metoder:
Samtale: Bydelsmødrene mødes med og taler med kvinder om emner, der er relevante for den kvinde, de besøger. De videregiver eller opsøger viden, som kvinden kan bruge.
Brobygning: Bydelsmødrene bygger bro mellem kvinderne og samfundet. For eksempel videregiver Bydelsmødre viden om kommunens tilbud, foreningslivet og lokale organisationer. Hvis der er behov, følger bydelsmoren kvinden til det sted, hun har brug for at finde.
Netværk: Bydelsmødrene støtter kvinderne i at deltage i forskellige arrangementer, så kvinderne har mulighed for at møde andre og udveksle erfaringer og viden. Efter grunduddannelsen bliver bydelsmor-gruppen forankret som en forening af frivillige Bydelsmødre. De bliver en del af det landsdækkende netværk af Bydelsmødre, hvor de får faglig sparring og inspiration, mødes med andre Bydelsmødre til landsmøder, månedsmøder og lignende.