Find et SMART-møde

Lyder SMART Recovery som noget for dig og kunne du tænke dig at deltage på et møde? Se nedenfor på kortet hvor der lige nu er eksisterende grupper.

SMART Recovery er hjælp til selvhjælp ved afhængighed og dårlige vaner, i anonyme og frivillige selvhjælpsgrupper over hele landet
SMART handler om at styrke hinanden i at:

  • Opbygge og vedligeholde motivation for forandring
  • Håndtere trang
  • Håndtere udfordrende tanker, følelser og adfærd
  • Skabe og leve et liv i balance

Det er ikke svært at være med. Det kræver kun, at du er i stand til at deltage aktivt ved enten at lytte eller tage del i samtalen. Af hensyn til de andre deltagere, beder vi dig om ikke at møde op i en ukontrolleret rus eller omvendt med for kraftige abstinenssymptomer.

Er du pårørende til en med et misbrug eller en anden form for vanedannende adfærd? SMART Recovery tilbyder anonyme pårørendegrupper, som arbejder med redskaber og strategier, til bedre at kunne håndtere forskellige situationer og derudover tage ansvar for egen trivsel.

Er der ikke en gruppe nær dig? Så tag endelig kontakt til os for at høre mere om bl.a. vores online gruppetilbud.

Find et læseteam i nærheden af dig

Sådan forløber et møde i SMART Recovery

Det er en god idé at komme i god tid inden sit første møde. På den måde kan facilitatoren indstille sig på, at der er en ny i gruppen og du kan blive taget godt imod af gruppens øvrige deltagere i takt med, at de ankommer til mødet. Er uheldet ude og du er for sent på den, så gå ind til mødet alligevel. Det vigtigste er, at du kommer.

Velkomst: Mødet går i gang ved at facilitatoren byder velkommen og kort forklarer mødets rammer.

Check-in: Derefter begynder “check-in-runden”. Under check-in runden fortæller gruppens deltagere på skift, hvordan de har det, hvad der er sket siden sidst, og om der er noget bestemt, de gerne vil vende med gruppen. Hvis der er nye til mødet præsenterer deltagerne også kort sig selv, og hvorfor de kommer i gruppen. For at sikre, at der er så meget tid som muligt tilbage af mødet til at komme i dybden og til at arbejde med værktøjer, har hver deltager kun et par minutters taletid i check-in runden. Det kan være, at facilitatoren eller andre stiller uddybende spørgsmål i check-in runden, men det sker også ofte at facilitatoren er nødt til at stoppe en deltager, fordi han/hun har brugt sin check-in tid. Det skal man ikke være ked af – facilitatoren sørger for at vende tilbage til emnet senere.

Dagsorden: Når alle er “checked-in”, sætter vi dagsordenen. Det kan være, at der er flere, der har brug for at arbejde med håndtering af trang, én der har brug for en brainstorm for at få gode idéer til at løse et problem og to, der har brug for mere taletid til at forklare om nogle svære følelser og få gruppens feedback. Facilitatoren fordeler den resterende tid på de forskellige punkter, og gruppen går i gang med arbejdet.

Check-ud: Mødet afsluttes med en check-ud runde. Her tilkendegiver deltagerne hvordan de synes det har været at være til mødet og om der er noget nogen tager med derfra, som har gjort særligt indtryk. Hvis du af en eller anden årsag har fået det dårligt, er blevet ked af det eller har fået trang af at være til mødet, er det godt at sige det højt det til facilitatoren efterfølgende. Så vil han/hun blive hængende og sørge for, at du forlader mødet på en rar og tryg måde.

Det skal være nemt at være med

Det er ikke svært at være med. Det kræver kun, at du er i stand til at deltage aktivt ved enten at lytte eller tage del i samtalen.

Af hensyn til de andre deltagere, beder vi dig om ikke at møde op i en ukontrolleret rus eller omvendt med for kraftige abstinenssymptomer. Mødet varer som regel halvanden time med mindre andet er annonceret og alle møder er faciliteret af en uddannet facilitator.

For at deltage i mødet kræver det, at du er indstillet på at overholde disse enkle principper:

  • Mødet er anonymt og fortroligt.
  • Mødet handler om afholdenhed.
  • Vi giver ikke uopfordret “gode råd” til hinanden.
  • Vi bruger ikke “etiketter” som eksempelvis narkoman eller alkoholiker.

”Det er meget alt det, som ikke har med misbruget at gøre, vi får snakket om hernede. Det er dét, der er det vigtige. Vi tager de ting op i livet, som giver os trangen.” – SMART-deltager.