Bedre integration
Bedre integration handler om at skabe et samfund med mindre “dem og os”. Det handler om at støtte den enkelte i at tage ansvar og blive en del af det store fællesskab. Det handler om at bygge bro mellem familier og institutioner og om at mødes med dem, man tror, er anderledes end en selv. For at komme tættere på hinanden og dermed styrke den sociale sammenhængskraft.Indsatser der arbejder med bedre integration
Bydelsmødre
Bydelsmødre er brobyggere. De hjælper kvinder i deres lokalområder og sikrer, at information fra myndigheder når udsatte familier, ensomme ældre og isolerede kvinder, som det etablerede system har svært ved at nå.
2 Timer om Ugen
2 Timer om Ugen støtter flersprogede børn sprogligt, kulturelt og socialt, så de oplever en bedre skolegang, opnår færdigheder og får selvtillid – og på længere sigt kan gennemføre en ungdomsuddannelse.
Baba
Baba styrker fædres ressourcer, så de involverer sig mere i deres børns liv og støtter andre fædres engagement i familielivet. De er rollemodeller, som samarbejder med lokale institutioner til gavn for både børn og samfund.
Mind the Democracy
Mind the Democracy understøtter etniske minoritetsborgeres muligheder for demokratisk deltagelse. Det gør vi ved at mobilisere, motivere og inspirere til medborgerskab gennem viden, kompetencer og fællesskab.
Positive Læringsmiljøer i Familien
Positive Læringsmiljøer i Familien er et metodeudviklingsprojekt, hvor frivillige understøtter udviklingen af gode læringsmiljøer for børn i udsatte familier.
Vi har fokus på ...
At alle har ressourcer til at skabe positiv forandring
Vi styrker integrationen, når vi tager afsæt i, at alle har ressourcer. Vi hjælper den enkelte til at opleve sig selv som ressourcestærk og som en, der også kan gøre noget for andre. Det giver mod til at skabe positive forandringer i samfundet, i familien og den enkeltes eget liv.
Brobyggere, der skaber tillid og gensidig forståelse
Vi styrker kvinder og mænd med minoritetsbaggrund, så de bliver brobyggere i lokalområdet mellem forældre, lokalsamfund og myndigheder. Det styrker integrationen ved at skabe tillid og gensidig forståelse.
Samarbejder på tværs af sektorer
Vi udvikler og gennemfører alle vores indsatser i dialog og samarbejder på tværs af myndigheder, erhvervsliv og civilsamfund. Vi ser det som en vigtig opgave at sikre det bedst mulige grundlag for fælles handling, og vi har derfor et selvstændigt fokus på, at vores arbejde understøtter myndighedernes indsatser og fondenes katalytiske strategier.
Negativ social kontrol
Vi styrker tilliden mellem generationerne i familien. Det øger trivslen for den enkelte og er et værn mod negativ social kontrol. Gennem uddannelse, viden og dialog hjælper vi forældre til at reflektere over deres egen rolle og deres eget udgangspunkt som forældre til børn, der vokser op i et samfund, der hele tiden er i forandring.
Beskæftigelse
Vi støtter udsatte etniske minoriteter, så de kommer tættere på beskæftigelse og uddannelse. Vi sætter fokus på den enkeltes ressourcer og muligheder, og vi skaber rollemodeller og mønsterbrydere, der har modet til at tage ansvar for egen udvikling.
Ensomhed og mistrivsel hos ældre med minoritetsbaggrund
Vi hjælper ældre med minoritetsbaggrund, der kæmper med ensomhed og er uforberedte på en alderdom, som er anderledes end den, de havde forestillet sig. Vi sætter fokus på nye fællesskaber og relationen til familien, og vi styrker de ældres livsmod, selvstændighed og indsigt i egne behov, rettigheder og muligheder.
Møder der modvirker parallelsamfund
Vi skaber rammer for møder, der nedbryder barrierer mellem kulturer og sociale forskelle. Vi etablerer samarbejder med institutioner og myndigheder, og vi inviterer parterne inden for, hvor vi er fælles om at løse fælles udfordringer.
Rettigheder, muligheder og pligter
Vi hjælper udsatte etniske minoriteter, der mangler viden om det samfund, de er blevet en del af. Vi sætter fokus på rettigheder, muligheder og pligter, da kendskabet til dette er en grundlæggende forudsætning for god integration.
Deltagelse i foreningsliv og demokrati
Vi hjælper nye danskere ind i foreningslivet. For vi tror på, at når man engagerer sig i foreningslivet, bliver man del af et fællesskab, der giver mening for den enkelte. Og vi styrker den demokratiske dannelse og selvtillid, så det giver lyst til demokratisk deltagelse.
Ulighed i børns uddannelse
Vi hjælper udsatte familier med etnisk minoritetsbaggrund med at klæde deres børn på sprogligt, kulturelt og socialt. Det giver børnene det bedst mulige afsæt for et godt skoleliv, der åbner for uddannelse og efterfølgende beskæftigelse.
Vores mål
Mål 1
At bygge bro mellem udsatte etniske minoriteter og det omkringliggende samfund.
Mål 2
At udsatte etniske minoriteter kommer i uddannelse og arbejde.
Mål 3
At forebygge ekstremisme og negativ social kontrol.
Mål 4
At skabe fællesskaber på tværs af sociale og kulturelle forskelle.
Sundhed og trivsel
Vores delmål
- Bedre sundhed hos mænd og udsatte etniske minoritetsmiljøer
- Øget mental sundhed og trivsel
Kvalitetsuddannelse
Vores delmål
- Bedre forudsætninger for udvikling og læring for flersprogede børn
- Gode læringsmiljøer i udsatte familier
- At øge udsatte gruppers viden om rettigheder, muligheder og pligter i det danske samfund
Ligestilling mellem kønnene
Vores delmål
- At bryde den sociale isolation for udsatte kvinder med etnisk minoritetsbaggrund
- At styrke udsatte fædres rolle i familien og lokalsamfundet
Mindre ulighed
Vores delmål
- At styrke den sociale lighed og mulighed for læring for udsatte børn
- At hjælpe og støtte udsatte børn i økonomisk trængte familier
- At styrke social inklusion og lighed samt modvirke diskrimination
Bæredygtige byer og lokalsamfund
Vores delmål
- At styrke trygheden og understøtte den kriminalitetsforebyggende indsats i udsatte boligområder
- At styrke inkluderende lokalsamfund
Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Vores delmål
- At modvirke negativ social kontrol, vold og radikalisering
- Aktivt medborgerskab, stærke fællesskaber og tillid til samfundet
Partnerskab for handling
Vores delmål
- At styrke tværsektorielle samarbejder inden for det sociale område
Skal vi samarbejde?
Er din virksomhed eller organisation også optaget af at styrke integrationen? Vi søger hele tiden nye samarbejdspartnere, hvor vi kan mødes om fælles mål.
Er du interesseret i at høre mere om mulighederne, så skriv eller ring til Mai-Britt Haugaard Jeppesen, der er chef for vores afdeling for Frivilligt Socialt Arbejde.