Tag andre Bydelsmødres gode idéer
Her har vi samlet nogle af aktiviteterne, så I kan inspirere hinanden.
Gå tilbage til
Holstebro Bygger bro mellem skole og forældre
Samarbejde mellem forældre og skole kan være svært. Bydelsmødrene i Holstebro har arbejdet sammen med kommunen om at skabe tillid mellem forældre og skole.
I Holstebro skulle der laves en ny skoleordning, der betød at ikke alle børn kom til at gå på den skole, der lå tættes på hvor de boede. Det gav meget frustration, utryghed og forvirring blandt forældrene. Problemet var især stort blandt forældre med minoritetsbaggrund, der havde svært ved det danske sprog.
Kommunen spurgte deres lokale Bydelsmødre, om de ville hjælpe, med at gøre overgangen til den nye skoleordning god og samtidig hjælpe med, at skabe tryghed og tillid mellem skole og forældre.
Sådan gjorde Bydelsmødrene fra Holstebro
Bydelsmødrene holdt i samarbejde med skolen og kommunen en fælles informationsaften. Bydelsmødrene lavede invitationer på forskellige sprog og opsøgte forældre med minoritetsbaggrund til elever på skolen.
Derudover var Bydelsmødrene, sammen med lærere og en integrationskonsulent værter på selve informationsaften.
Vil I også bygge bro mellem skole og forældre?
Tag kontakt til jeres lokale skole og tal med dem om, hvordan I kan bidrage til et bedre samarbejde imellem skole og forældre med minoritetsbaggrund.
Lundtoftegade samler affald
Bydelsmødrene I Lundtoftegade I København sætter pris på en pæn by. Derfor lavede de en affaldsindsamling.
Sådan gjorde Bydelsmødrene I Lundtoftegade
Bydelsmødrene kontaktede helhedsplanen for at høre om de ville hjælpe. Det ville de gerne og stillede sække, affaldstænger, handsker osv. til rådighed.
Derefter satte de en dato og samlede et hold.
Tag kontakt til Bydelsmødrene i Lundtoftegade for at høre mere.
Herning afholder dialogmøder på lokal skole
I Herning samarbejder Bydelsmødrene med den lokale skole, for at få forældre til at være en mere aktiv del af deres børns liv.
Bydelsmødrene afholder dialogmøder, hvor fagpersoner bliver inviteret med til at gå i dialog om børns hverdag og hvilke forventninger man stiller til hinanden som henholdsvis fagperson og forældre.
På møderne får forældrene mulighed for at stille spørgsmål til fagpersonerne og blive klogere på hvordan deres børns hverdag forløber.
Eksempler på dialog møder og fagpersoner
- Skoledagen og fags indhold med besøg fra en lærer
- Fritiden før og efter skoletid med besøg fra en pædagog
- Aula med besøg fra en lærer
- Børn og unges fritid med besøg fra en fodboldtræner
Tag kontakt til Rojin og hør nærmere
Mail: Rojin@socialtansvar.dk
Amager afholder kulturaften
Bydelsmødrene på Amager inviterede områdets beboere til pakistansk kulturaften.
Målet med arrangementet var at mødes med hinanden på tværs og komme tættere på sine naboer og at give viden om pakistansk kultur, mad og traditioner.
Der kom over 100 mennesker til arrangementet.
Bydelsmødrene samarbejdede med kvarters huset og Lokaludvalg Amager Øst og Vest for at afholde kulturdagen.
Seniormødre afholdter demokratidage
Seniormødrene på Amager afholdt flere caféer med demokrati som tema i forbindelse med kommunevalget i 2021.
På cafeerne blev seniormødrene klogere på demokrati, hvem der kan stemme og hvordan man stemmer.
Sådan gjorde seniormødrene
Seniormødrene samarbejdede med helhedsplanen, hvor de fik hjælp til at søge penge og finde de rigtige til at holde oplæg.
Sammen lagde de en plan og afholdte 4 cafeer:
Café 1) På cafeen tale seniormødrene om hvad de viste om kommunalpolitik og de så en af folketingets undervisningsfilm der handlede om demokrati i Danmark.
Cafe 2) De inviterede tidligere kommunalpolitiker, Lubna Elahi. Hun fortalte om hvordan det er at være politisk aktiv og hvorfor det er vigtigt at være aktiv medborger og ikke mindst at bruge sin stemme.
Cafe 3) Her inviterede Seniormødrene en medarbejder fra biblioteket forbi. Hun havde i mange år været valg tilforordnet og ved derfor en masse om selve det at stemme og hvordan valgdagen forløber. Hun fortalte om hvad der sker på valgdagen, hvordan stemmerne bliver talt op og hvordan man brevstemmer.
Cafe 4) På dagen gik seniormødrene sammen ned og afgav deres stemme ved at brevstemme på det lokale bibliotek. På forhånd havde Seniormødrene aftalt med biblioteket om at de ville komme en større gruppe og brevstemme.
Kontakt Bydelsmødrene på Amager for at høre mere
Fritids Bazar i Ringsted
Bydelsmødrene i Ringsted har et særligt fokus på børn og unges trivsel og hvordan en aktiv fritid kan være med til at styrke den.
I den forbindelse afholdte de en Fritids Bazar hvor forældre og børn kunne møde forskellige foreninger med fritidsaktiviteter til børn og unge, og samtid få hjælp til at søge kommunens fritidspulje, som dækker de udgifter de har i forhold til deres børns fritidsaktiviteter.
Sådan gjorde Bydelsmødrene i Ringsted
Bydelsmødrene kontaktede medarbejdere i kommunen fra den afdeling der arbejder med paragraf 18 og foreninger, for at oplyse om bazaren og finde støtte.
Derefter bookede de en hal, som var gratis fordi de er forening i kommunen. Derefter lavede de en folder og en plakat.
De ringede og skrev mails rundt til alle relevante foreninger og fik dem til at stille op på dagen med en bod og evt. noget aktivitet som viste deres fritidsaktivitet frem.
For at få familier til at komme, lavede de opsøgende arbejde i lokalområdet, delte foldere ud på kulturnatten måneden inden, hængte plakater op og fik skoler til at sende opslag ud på aula.
Odense afholdte dialogmøde med tandklinikken
Bydelsmødrene i Odense afholdt onsdag d.26/4 en dialogaften i samarbejde med Odin tandklinik fra Odense kommune.
Det var en lærerig dag hvor forældre og bydelsmødre blev klogere på tandhygiejne. Vi blev også klogere på de sunde snacks og de ikke så “sunde” snacks, som ofte er til at finde i madpakkerne, som hurtige mader.
Klinikdriftsleder Alice Kristensen sagde følgende: “Jeg synes det er fantastisk, at der har været så meget god dialog. Det har både været i forhold til mødrenes egne problematikker med tænderne, men også i forhold til børnene og de problematikker der kan være med tandbørstningen. Hvor vi siger at rene tænder, de får ikke huller”.
Waed, bydelsmor i Odense fortæller: “Som bydelsmor er vores vigtigste opgave at kunne brobygger mellem familien og fagpersoner i kommunen. Og her må man sige, at det lykkes for os. Vi er netop det det bindeled som gør, at forældre føler sig trygge og har lyst til at stille deres underkende spørgsmål. Også er det dejligt, at Odin tandklinik havde goodiebags med tandbørster, tandpasta, legetøj og farvetabletter.
Vi fik også besøg af en Boligsocialmedarbejder fra BoligSocialt Hus som fortalte om deres madpakke projekt og om sunde og billige madpakker, forsat kan lade sig gøre i en tid med stigende priser.
Det har været en spændende aften som bød på god dialog om sundhed i forhold til kost og særligt sundhed om tænderne.
Frederiksberg besøgte et plejehjem
Ældre i familien, der ikke kan så meget selv mere, kan i Danmark komme på plejehjem.
I jeres arbejde som Bydelsmødre kan I møde kvinder, der udover at passe job, danskundervisning og børn, også skal passe familiens ældre. En mulighed kan være, at lade den ældre flytte på plejehjem.
Besøg et plejehjem og få viden om, hvad et plejehjem kan og hvordan livet som plejehjemsbeboer er.
Sådan gjorde Bydelsmødrene på Frederiksberg.
Bydelsmødrene var enige om, at ældre er en gave at have i familien, men når de ikke kan noget selv, kan det været svært at få det hele til at hænge sammen.
“Vi vidste ikke så meget om plejehjem og tænkte det ikke er et godt sted og ikke er noget for “vores” ældre. Vi besøgte plejehjemmet og så, at det godt kan være et godt sted. Vi så at på plejehjemmet får den ældre et netværk med andre ældre, en privat lejlighed/værelse, mulighed for at deltage i aktiviteter og meget mere”.
Tag ud og besøg et plejehjem i jeres område og få viden om hverdagen på et plejehjem og bliv klædt på, til at rådgive kvinder om, hvad man kan gøre, når man har en ældre i familien der har brug for meget hjælp.
Sådan gør I
Hvis ikke I ved hvor det nærmeste plejehjem ligger, kan I finde det på plejehjemsoversigten her
Ring eller skriv til plejehjemmet og aftale et besøg.
Er I mere nysgerrige?
Hvis I gerne vide mere om forskellige boligtilbud til ældre, kan i læse mere her
Amager besøgte et asylcenter
Mange nye i Danmark starter med at bo på et asylcenter.
Det er en meget anderledes hverdag beboeren har end de har været vant til og når deres asylansøgninger er blevet behandlet og godkendt kommer de ud til endnu en ny hverdag. Overgangen kan Bydelsmødrene hjælpe med, da I kan vise vej og bygge bro til systemet.
Når I besøger et asylcenter kan I blive klogere på, hvordan det er for kvinderne i hjælper at slå sig ned i Danmark.
Sådan gjorde Seniormødrne på Amager
Seniormødrene besøgte Asylcenter Aunstrup, hvor de blev vist rundt og talte med nogle af beboerne.
De havde før besøget fundet asylcenters kontakt oplysninger og aftalt at få en rundvisning.
Find kontakt oplysninger på asylcentre i Danmark her
Besøg andre bydelsmødre-grupper
Det kan være en god ide at besøge andre grupper for at få inspiration til fx hvordan man kan organisere gruppen bedre, holde spænende månedsmøder eller hvordan en Bydelsmødre Café kan afholdes.
Det kan både være en enkel aften hos en gruppe der ligger tæt på eller en weekend til den anden ende af landet.
Slagelse inviterer Ringsted
I Slagelse havde Bydelsmødrene inviteret en advokat til at holde et oplæg omkring familie problemer og skilsmisse.
For at skabe bedre dialog og få den gode viden ud til flere, inviterede Bydelsmødrene i Slagelse bydelsmødre fra nabokommunen med.
I kan gøre det samme næste gang I invitere en fagperson til at holde oplæg.
Kontakt Bydelsmødrene i Slagelse og Ringsted for mere information.
Frederiksberg besøger Holstebro
Bydelsmødrene på Frederiksberg tog til Holstebro. Her besøgte de gruppen og fik inspiration til deres organisering og deres møder.
Samtidig mødte de Herning gruppen som også blev inviteret forbi.
Bydelsmødrene på Frederiksberg to kontakt til Holstebro og lavede sammen et godt og spænende program.
Holstebro hjalp med at finde ud af hvor der var godt at overnatte og hvad der var interessant at se i byen.
Kontakt Bydelsmødrene i Holstebro og på Frederiksberg for mere information