Det kan vi også
Her finder du information om de aktuelle projekter, og hvem du skal kontakte, hvis du vil høre mere eller måske være med.
Gå tilbage til
Seniormødre
Et motiverende fællesskab, et nyt blik på egen rolle og ressourcer og et lille kærligt puf ud af tryghedszonen. Seniormødre er, som en del af Bydelsmødreindsatsen, med til at give ældre med etnisk minoritetsbaggrund nyt mod på seniorlivet i Danmark.
Der er mange udfordringer forbundet med at blive ældre. For ældre med etnisk minoritetsbaggrund, der måske aldrig helt har fundet fodfæste i det danske samfund, kan der være særlige barrierer for trivsel i seniorlivet. Det gælder ikke bare sprogvanskeligheder. Anderledes normer og forventninger til ældres rolle i familien end dem de kender fra hjemlandet kan opleves som et kulturchok.
Og samtidig kan fordomme, mistro til eller manglende viden om samfundet afskære dem fra at benytte de muligheder, de har for aktiv deltagelse, sundhed og trivsel. De barrierer gør ældre med etnisk minoritetsbaggrund til en særlig sårbar gruppe – noget der ofte overses i den generelle debat.
Seniormødre er et tilbud, som imødekommer denne gruppe ældres behov for støtte til at opnå bedre trivsel i en ny livsfase. Ligesom de øvrige Bydelsmødreindsatser bygger Seniormødre på princippet om at blive selvhjulpen gennem hjælp til selvhjælp. Derfor er der ikke kun fokus på det sociale samvær, men også på at kvinderne tilegner sig ny viden og nye kompetencer som motiverer til aktiv deltagelse og opbygger tillid til det offentlige system.
Seniormødrene har blandt andet fået erfaring med at bruge deres stemmeret i forbindelse med folketings- og kommunalvalg, ligesom faglige oplæg om f.eks. sundhed og mental trivsel er en del af aktiviteterne. Men også rundvisninger på lokale sundhedscentre, vejledning i at bruge digitale løsninger, museumsbesøg og udflugter er eksempler på aktiviteter som Seniormødrene selv arrangerer med hjælp fra frivillige bydelsmødre.
Fakta:
- De første Seniormødregrupper startede op på Amager i 2016 i samarbejde med Københavns Kommune. I dag drives de videre af lokale bydelsmødre.
- I 2019 blev yderlige 2 grupper etableret i samarbejde med Frederiksberg Kommune
- Deltagerne er overvejende i aldersgruppen 60+
- Eksempler på aktiviteter: rundvisninger på Sundhedscentre og andre offentlige tilbud til ældre, faglige oplæg om fx sundhed og mental trivsel, almen folkeoplysning og viden om den danske samfundsmodel, vejledning i digitale løsninger, NEM-ID, museumsbesøg m.m
Downloade Seniorcafe skabelonen her
Downloade Seniorcafé logo her

Hør mere eller kontakt Seniormødre
Negativ social kontrol
I Bydelsmødre har vi mere end 10 års erfaring med at styrke etniske minoritetskvinder i Danmark, og vi har siden 2017 arbejdet målrettet med forebyggelse af negativ social kontrol. Flere end 75 Bydelsmødre har deltaget på workshops, hvor de bliver efteruddannet i forebyggelse af negativ social kontrol.
Vores mål er at opretholde gode og sunde relationer i familierne, så vi kan forebygge afbrudte relationer på grund af negativ social kontrol. I gruppen skaber vi et trygt rum, hvor kvinder får mulighed for at dele erfaringer, bekymringer og holdninger. Her inspirerer og udfordrer de hinanden, og de udvikler sig sammen hen mod en styrket identitet, hvor de føler sig mere sikre i at træffe de valg, der er rigtige for dem selv som kvinder og for deres familie.
På workshoppen får Bydelsmødrene en grundig indføring i begrebet social kontrol, både positiv og negativ. De gennemgår refleksionsøvelser, hvorved de bliver gjort opmærksom på deres egen position i deres nære relationer. Derudover gennemgår de konkrete dialogøvelser, der forbygger konflikter og negativ social kontrol i familien og i netværket. Slutligt får Bydelsmødrene materialer og redskaber, så de selv kan afholde workshops for andre interesserede.
Bydelsmødres Landssekretariat tilbyder efteruddannelse i at forebygge negativ social kontrol.
Efteruddannelsen afholdes normalt på tværs af flere grupper.

Er du og din gruppe interesseret? Kontakt os hør om en efteruddannelse kan starte tæt på jer
Mind the Democracy
Mind the Democracy skaber motivation og mod til demokratisk deltagelse gennem viden, kompetencer og fællesskab
Demokratisk deltagelse og aktivt medborgerskab er en nøgle til indflydelse, der rækker ud over et kryds på stemmesedlen. Mind the Democracy arbejder for at styrke etniske minoriteters muligheder for demokratisk deltagelse og herigennem nuancere billedet af, hvem danskerne er anno 2020’erne. Det gør vi ved at uddanne demokrati-inspiratorer, som mobiliserer andre til at blive bevidste om deres rolle og muligheder i hverdagsdemokratiet.
Styrker tilliden til demokratiet
Demokratisk dannelse er en grundsten i Mind the Democracy-projektet. Gennem vores Gadehøjskoler får deltagerne en grundlæggende forståelse for den danske demokratimodels rødder, værdier og normer. Mange af deltagerne har savnet denne baggrundsviden. De oplever, at Gadehøjskolen er med til at knække koden til de demokratiske processer og gøre de abstrakte spilleregler mere håndgribelige. Det styrker tilliden til demokratiet.
Styrker mod og lyst til deltagelse
Deltagerne oplever, at de ”opdager” demokratiet som andet end en styreform – som noget der gennemstrømmer hverdagslivet på mange niveauer. Gadehøjskolerne giver dem mulighed for at gøre sig konkrete erfaringer med demokrati. Det kan handle om at lytte til andres holdninger og give udtryk for sine egne – og de udfordringer, det kan give, når man måske er uenige. Deltagerne fremhæver øvelser i den gode samtale og det saglige argument som en ny erfaring med, at uenighed ikke behøver at føre til konflikt. Det styrker lyst og mod til deltagelse.
Styrker bevidsthed om egen handlekraft og demokratiske ressourcer
Som demokrati-inspiratorer bliver deltagerne aktive medskabere af demokratisk udvikling, når de skal planlægge og gennemføre deres egne gadehøjskoler for deres egne netværk. De oplever, at de metoder og øvelser, de har med fra Gadehøjskoleuddannelsen kan åbne op for samtaler om dilemmaer og tabuer, som ikke tidligere er blevet italesat, f.eks. spørgsmål om politik, ligestilling og familieforhold. Den forandring, de er med til at skabe for andre, styrker bevidstheden om egen handlekraft og demokratiske ressourcer.
Styrker tilhørsforhold og fællesskaber
Som helhed udgør Mind the Democracy en indgang til medborgerskab, hvor det at kunne afprøve demokratiske kompetencer i et ligeværdigt fællesskab med andre, der i nogen grad har samme forudsætninger, skaber tryghed og giver lyst til mere. Et nyt blik for demokrati som noget vi kan gøre i hverdagen og koblingen til det større fællesskab, underbygger følelsen af at være en del af samfundet. Det styrker tilhørsforhold og fællesskaber.
Få en demokrati-inspirator ud til jer, læs mere her
og
Find os på Facebook
